Duurzaamheid12 jan '16 11:23

'VVD-fractie heeft te weinig oog voor duurzaamheid'

Auteur: Thijs Baas

De Tweede Kamerfractie van de VVD heeft te weinig oog voor duurzame energie. Dat zegt VVD-prominent Ed Nijpels, tevens voorzitter van de Borgingscommissie van het Energieakkoord, op BNR. Als het aan Nijpels ligt komt er in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij een stevige energieparagraaf.

Het komt regelmatig voor dat Kamp zijn eigen fractie ter verantwoording moet roepen, zegt Nijpels. "Uiteindelijk steunen ze het wel, maar je kunt niet in je verkiezingsprogramma zetten dat je voor duurzame energie bent, dat in het regeerakkoord en het Energieakkoord zetten en vervolgens toch weer allerlei bezwaren maken. Het Energieakkoord leidt tot 20 miljard euro aan investeringen, tot stijging van de werkgelegenheid en tot innovatie. Dat zou de VVD allemaal moeten aanspreken. Dat debat zou binnen de partij moeten worden gevoerd." 
 


 

Als het aan Nijpels ligt, neemt de VVD als uitgangspunt in haar verkiezingsprogramma dat Nederland in 2050 een CO2-vrije energie-opwekking heeft, zoals het kabinet ook heeft besloten. "Daardoor heb je niet of nauwelijks meer olie, kolen of gas nodig hebt. Ik hoop dat dat het uitgangspunt is in het VVD-verkiezingsprogramma en ik hoop dat de VVD een tandje bij wil zetten om een bijdrage te leveren aan de onomkeerbare overgang naar duurzame energie, vooral ook met het oog op de geweldige economische voordelen."

Gaswet
Doordat de Eerste Kamer tegen de gaswet van minister Kamp stemde, loopt de realisatie van een windmolenpark op zee een maand of drie vertraging op. "Dat is buitengewoon droevig. Het merkwaardige is dat de partijen in de Eerste Kamer over elkaar heen struikelden om te zeggen dat het ze niet ging om de windmolenparken op zee, maar tegelijkertijd hebben ze die wel in de rug aangevallen. Maar daar komt nu een noodwet voor, waardoor de schade beperkt blijft tot een achterstand van twee of drie maanden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen