Duurzaamheid19 jan '16 11:22

Kamermeerderheid tegen nieuwe kustbebouwing

Auteur: Sam de Voogt

Een meerderheid van voornamelijk linkse partijen is tegen het plan van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) om de beschermde status van de Nederlandse kuststrook weg te nemen.

Foto ANP
Foto ANP

De minister besloot in december het verbod op bouwen buiten de bebouwde kom in kustgebieden op te heffen. Natuurgebieden behielden in de nieuwe situatie wel de beschermde status. Maar toch is een Kamermeerderheid tegen het plan. De linkse partijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben samen met ChristenUnie, SGP en PvdD in totaal 77 zetels.

Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vindt de bescherming van enkel de natuurgebieden niet genoeg. "Ongeveer 6 tot 7 procent van Nederland is nog natuur, en de natuurgebieden zijn daar maar een klein deel van. De duinen horen ook bij de kustbescherming om Nederland veilig te houden."

'Malibu aan de kust'
Ook het idee om het uitgeven van bouwvergunningen over te laten aan gemeenten is volgens Van Tongeren geen goed idee. "Gemeenten kunnen lastig bepalen of bouwen mag of niet. Soms zitten gemeenten krap bij kas en een bestemmingsplan kan voor werkgelegenheid zorgen. Maar op die manier krijgen we een kuststrook die meer lijkt op Malibu aan de kust in plaats van dat natuurgevoel van in de duinen fietsen."

Natuurmonumenten verzamelt momenteel alle plannen die al zijn ingediend om hotels, strandpaviljoens, huisjes en andere dingen neer te zetten langs de kust. Het zou gaan on tientallen vergunningen. Op de site beschermdekust.nl verzamelt de natuurorganisatie handtekeningen tegen het plan van de minister. Die petitie is inmiddels meer dan 85.000 keer ondertekend.

Gerelateerde artikelen