Duurzaamheid20 okt '15 06:09Aangepast op 20 okt '15 06:38

OV-chipkaart: enkeltje naar het recyclingbedrijf bespaart koper

Auteur: BNR Webredactie

OV-chipkaarten bevatten metalen die slecht zijn voor het milieu, blijkt uit onderzoek in opdracht van BNR. In 2014 en 2015 werden 6,1 miljoen kunststof ov-chipkaarten gemaakt, waarin in totaal bijna 500 kilogram metaal zit verwerkt.

Recyclebare resten van de ov-chipkaart
Recyclebare resten van de ov-chipkaart

Zilver, silicium en koper kwam onderzoeker Renata van der Weijden tegen. Om de hoeveelheid koper te bepalen knipte ze de kaarten in stukjes en loste het koper op in salpeterzuur. Via deze atomaire absorptiespectoscopie kon ze vaststellen dat een kaart tussen de 55 en 60 milligram bevat. "En het zilver kwam er bijna als een geheel uit en dat was ongeveer 20 milligram. Ik vind het zelf het leukste als je dat er zo uit kunt halen." 
 

 

Voordelen recyclen
Een bezoek aan Roel Meulenpas, onderzoeker bij onderzoeksinstelling Wetsus in Leeuwarden, leerde verslaggever Martijn de Rijk wat de voordelen zijn van het recyclen van de ov-chipkaarten. "Als onderdeel van het recyclingproces worden metalen opgelost met zuur. De metalen zullen vrijkomen. Dat water wordt ook behandeld en daar kan ons proces voor worden gebruikt. Het erts is ook maar beperkt beschikbaar en op de plek waar de mijnbouw plaatsvindt, is milieuverontreiniging. Dus als je metalen kunt terugwinnen heb je dat niet meer nodig." 
 


 

Chemisch afval
In de 6,1 miljoen ov-chipkaarten die in 2014 en 2016 werden gemaakt, zit in totaal zo'n 122 kilo zilver en 366 kilo koper. Cees Buisman, Hoogleraar Biologische Kringlooptechnologie en directeur van onderzoeksinstituut Wetsus,  legt uit waarom hij denkt dat het recyclen van de kaarten nodig is. "Als ze in de prullenbak belanden, worden ze verbrand, komen de metalen in het as terecht en worden deze gestort als chemisch afval."

 
 
 
 
 
Knip niet in de chip

Het zou een droom zijn voor Europa om alle metalen terug te winnen uit wat we al hebben, meent Buisman. "Daarvoor zijn verschillende manieren. De TU Delft heeft een methode ontwikkeld om metalen die als druppeltjes smelten tijdens de vuilverbranding uit het afval te filteren. Als je zo'n kaart smelt is zo'n chip misschien net een druppeltje. Maar wat doet iedereen? Iedereen knipt die chip door, want dat moet, maar dan krijg je het er niet uit."

Vernietigd
Translink Systems, het bedrijf dat de ov-chipkaarten maakt, laat weten dat op jaarbasis zo'n 160.000 chipkaarten naar hen teruggestuurd worden. Die worden vernietigd door De Graaf Afvalbeheer. Dat bedrijf kon niet vertellen of en hoe de metalen uit die kaarten worden gerecycled.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen