Duurzaamheid4 jan '16 09:54

Liever groen dan gratis

Auteur: Jolijn Mes

Nieuwe wetten kunnen vaak rekenen op veel weerstand en commentaar, maar over de nieuwe tasjeswet lijkt veel enthousiasme te bestaan.

ANP
ANP

Volgens deze nieuwe wet mogen gratis plastic boodschappentasjes niet meer worden verstrekt. Tijdens een rondgang in Amsterdam kwam verslaggever Elfanie toe Laer erachter dat de wet met groot gejuich wordt ontvangen.

3 miljard tasjes
Bijna alle winkeliers blijken op de hoogte, terwijl de informatiebrief pas vorige week op de mat viel. De boodschap dat per jaar 3 miljard tassen worden gebruikt, mist zijn uitwerking niet.Vooral de klanten zien de voordelen voor het milieu, terwijl een enkele winkelier ervoor uit durft te komen dat het toch vooral fijn is dat er nu ook geld gevraagd kan worden voor de tasjes.

Groener?
Wie toch zijn eigen tasje is vergeten mee te nemen, kan zich toch nog groen voelen. Zo kan de klant bij Bakkerij Vlaamsch Broodhuys kiezen uit twee alternatieven: een volledig composteerbaar tasje van maïs, of een katoenen shopper. Maar of deze opties écht zo groen zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Uit eerdere onderzoeken blijkt namelijk dat andere materialen - zoals jute, katoen en papier - minder milieuvriendelijk zijn in de productie.

Gerelateerde artikelen