Duurzaamheid22 jan '16 16:20

Een échte delicatesse? Probeer eens een stukje hart

Auteur: Jolijn Mes

Koppen, staarten, ballen en organen zijn mooie en heerlijke producten, zegt 'kop-tot-kont-kok' Nel Schellekens. Zij wil graag heel Nederland aan het restvlees.

ANP/AFP
ANP/AFP

Schellekens, chefkok bij restaurant De Gulle Waard, heeft het ook liever niet over ‘slachtafval’: "Het is geen afval, het zijn prima producten. Ik noem orgaanvlees ‘het vijfde kwartier’, dat vind ik een veel mooiere benaming."

Alleen nog maar filetjes
Dat veel mensen het toch een beetje eng vinden, die hersenen en staarten, vind Schellekens maar aanstellerij: "Veertig jaar geleden vonden we het nog heerlijk, en nu willen we alleen nog maar filetjes zien. Alsof we niet meer willen weten dat er poten en een kop aan dat beest hebben gezeten."

Bokjes en haantjes
De volgende stap is volgens Schellekens dat we mannenvlees gaan eten in plaats van vernietigen: "We eten ons het schompes aan geitenkaas, maar we vergeten even waar die geitenbokjes naartoe gaan. En de broertjes van de leghennetjes? Die worden met 50 miljoen per jaar vernietigd."

Geïnspireerd om vanavond een heerlijk stukje hart te bereiden, maar kun je het niet vinden bij je slager? Ga dan naar een andere vakman, zegt Schellekens: "Als het er niet ligt, is het geen ambachtsman. Dat mag ik misschien niet zo zeggen, maar het is wel waar."

Gerelateerde artikelen