Duurzaamheid27 nov '15 11:21

'Kolencentrales Maasvlakte kunnen nog heel lang mee'

Auteur: Thijs Baas

Met een investering van een half miljard euro voor het afvangen van CO2 kunnen de nieuwe kolencentrales op de Rotterdamse Maasvlakte nog heel lang open blijven. Dat zegt Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam tegen BNR.

Castelein verwacht daar binnen enkele maanden een overeenkomst over te kunnen sluiten met het ministerie van Econoomische Zaken en betrokken bedrijven. "Het project gaat richting het half miljard. Ik denk dat we heel ver op weg zijn en zodra de handtekeningen op papier staan, kan het gebouwd gaan worden." De benodigde investeringen zijn inmiddels toegezegd, althans op papier, maar de handtekeningen van het ministerie en de bedrijven moeten nog worden gezet.

Energieakkoord
Hoewel  bijsturingen van de Tweede Kamer in het Energieakkoord ongetwijfeld serieus genomen zullen worden, zal minister Henk Kamp van Economische Zaken vasthouden aan het Energieakkoord. "Daarin zijn afspraken gemaakt dat verouderde kolencentrales gesloten worden en dat de meest moderne kolencentrales - bijvoorbeeld die op de Maasvlakte - open zullen blijven om een deel van de Nederlandse energievoorziening te verzorgen.
 

 

Castelein verwacht daarom dat de nieuwe centrales ook onder de bestaande afspraken in het Energieakkoord nog geruime tijd zullen draaien. "Op het moment dat deze nieuwe centrales ook nog eens CO2 gaan afvangen en restwarmte gaan leveren, worden het de meest schone centrales die je kunt bedenken. Maar het kost een hoop geld en met de prijs van CO2 is het geen commercieel project, maar zowel Europa als bepaalde lidstaten en Economische Zaken zijn zeer geïnteresseerd om dit van de grond te trekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen