Duurzaamheid24 jan '16 15:26

Belgische reactor Tihange 'staat zachtjes'

Auteur: BNR Webredactie

De Belgische kernreactor Tihange 2 draait sinds zondagmorgen op een lagere capaciteit omdat er in het niet nucleaire deel van het complex een lekkage was geconstateerd.

ANP
ANP

Zo lang de reparatie van het waterlek duurt, draait de centrale op een lager vermogen, meldde de betrokken energiemaatschappij Electrabel.

Het is volgens de onderneming een klein incident, aldus Belgische media. Het is niet bekend wanneer de centrale weer op volle toeren gaat draaien. Daar zien een aantal partijen niet naar uit. De oude centrales zijn fel omstreden.

Tihange 2 is een van de 'scheurtjesreactoren', zoals de probleemgevallen ook worden genoemd. Ze heeft ruim anderhalf jaar stilgelegen en is uiteindelijk 14 december weer opgestart.

Rechter

De gemeenten Maastricht en Aken zijn van plan de centrale Tihange 2 via de rechter te dwingen te sluiten. De kerncentrale van Tihange ligt aan de Maas tussen Namen en Luik en ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van de Limburgse hoofdstad.

De Belgische partij Groen heeft zondag een campagne gelanceerd tegen de kerncentrale van Doel die bijna op de Nederlandse grens staat aan de rivier de Schelde. Groen-voorzitter Meyrem Almaci riep bij de start van de actie consumenten op om over te stappen op een energieleverancier die geen gebruik maakt van kernenergie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen