Duurzaamheid22 jan '16 14:00

Milieuzone mág, ook Rotterdam haalt opgelucht adem

Auteur: Thijs Baas

Ook Rotterdam kan weer even verder met de milieuzone die de stad op 1 januari invoerde, nu de rechter het handhaven van de milieuzone in Utrecht legitiem vindt. De voorwaarden in beide steden zijn vergelijkbaar.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoewel de milieuvoordelen onvoldoende kunnen worden aangetoond, mag de milieuzone in Utrecht volgens de bestuursrechter gewoon blijven. En dat is ook goed nieuws voor Rotterdam, dat sinds drie weken ook vervuilende auto's uit de binnenstad weert met een milieuzone. Want ook elke Rotterdammer heeft recht op schone lucht, vindt Pex Langenberg, wethouder van de Maasstad. "Er zijn nog heel wat straten in Rotterdam waar de luchtkwaliteit tekortschiet en waar we deze maatregel echt voor nodig hebben."

Onderzoek
Langenberg gaat eerst maar eens rustig de uitspraak van de rechter bestuderen, om het handhaven van de milieuzone in zijn stad goed te kunnen motiveren. "We hebben al onderzoek laten doen door de GGD, RIVM en die geven aan dat de lucht door deze maatregelen met wel 20 procent tot 30 procent kan verbeteren. Het zijn maatregelen waarbij je 2 à 3 procent van de auto's gaat weren en die zorgen ervoor dat de lucht stukken verbetert voor 68.000 mensen in Rotterdam die aan straten met slechte luchtkwaliteit wonen." 


 

Wel moet ook Rotterdam doorgaan met het duidelijk motiveren van de noodzaak van de maateregelen, erkent Langenberg. Maar voorlopig is hij ervan overtuigd dat ook zijn stad met de invoering van de milieuzone op de goede weg is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen