Duurzaamheid11 feb '16 15:22

Hoe simpeler het apparaat, hoe moeilijker het gaat

Auteur: Jolijn Mes

Elektrische apparaten zijn steeds moeilijker te repareren, zeggen de Stichting Natuur en Milieu en het Repair Café. Natuur en Milieu lanceert vandaag dan ook een Meldpunt Kapotte Apparaten.

ANP
ANP

Het valt natuurlijk te verwachten dat apparaten lastiger te repareren zijn, met de steeds ingewikkelder wordende chips en software. Maar het gaat volgens Sijas Akkerman van Natuur en Milieu juist om de simpele apparaten: “Stofzuigers, scheerapparaten, koffiezetapparaten. 80 procent van die apparaten is heel moeilijk open te krijgen. En dan kun je onderdelen er ook nog eens heel moeilijk uithalen omdat die bijvoorbeeld vastgelijmd zijn. Of er zijn geen reserveonderdelen meer.”

Volgens Akkerman zou het veel beter zijn als producten wél makkelijk gerepareerd kunnen worden: “Producten moeten we vaker en langer gebruiken en hergebruiken. Je hoeft dan niet een heel nieuw apparaat te kopen en dat scheelt grondstoffen, energie en levert extra werkgelegenheid op.”

Anders dan Akkerman zitten de fabrikanten er niet op te wachten om minder apparaten te maken en dus ook minder te verdienen. Maar dat is een kwestie van aanpassing, volgens Akkerman: “Fabrikanten denken nog te veel in termen van de oude economie, terwijl ze veel meer zouden moeten gaan denken in termen van een circulaire economie waarbij ze apparaten gaan hergebruiken.”Met het Meldpunt Kapotte Apparaten wil Natuur en Milieu vooral bewustwording creëren: “We hopen dat de fabrikanten makkelijker te repareren apparaten willen gaan maken. En daarnaast, en daar is de PvdA ook al enthousiast over, moet er wetgeving in Nederland en Europa komen waardoor apparaten alleen maar op de markt mogen komen als ze makkelijk te repareren zijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen