Duurzaamheid7 mrt '16 09:38

LPG doet niet meer mee

Auteur: Jolijn Mes

Rijden op LPG raakt steeds meer uit de gratie: in zes jaar tijd is de verkoop van de brandstof in ons land met bijna 40 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (de NOVE).

ANP/AFP
ANP/AFP

Volgens directeur Erik de Vries heeft de grote daling waarschijnlijk te maken met het beleid van de overheid: "Het fiscale beleid rondom LPG is de laatste tijd enorm verslechterd. In Nederland hebben we een hoge accijns: 18,5 cent. In Duitsland is dat bijvoorbeeld de helft en in België is dat zelfs 0 cent."

En dat maakt het voor Nederlanders niet aantrekkelijk om in een LPG-auto rond te rijden. De Vries: "Het afgelopen jaar was voor benzine en diesel stabiel, maar in datzelfde jaar daalde de verkoop van LPG nog eens een keer met tien procent."

Milieu
En dat is zonde, want LPG is beter voor het milieu dan benzine en diesel. Het Nederlandse beleid rondom LPG valt dan ook niet te rijmen met het Europese, zegt De Vries: "De Europese Commissie neemt LPG als heel belangrijke brandstof mee in de transitie naar nieuwe energievormen en in Nederland zijn wij eigenlijk stelselmatig die infrastructuur aan het afbreken. Dat is ook voor mensen binnen de EC onbegrijpelijk."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen