Duurzaamheid1 jul '15 15:14Aangepast op 1 jul '15 17:59

Eneco trekt handen af van Energieakkoord

Auteur: Thijs Baas

Eneco staakt zijn medewerking aan de uitvoering van het Energieakkoord. Dat zegt ceo Jeroen de Haas tegen BNR Nieuwsradio. "Als dan zo'n grote speler als Eneco zegt dat het niet meer mee kan doen, dan is dat echt heel zorgwekkend."

Eneco trekt handen af van energieakkoord
Eneco trekt handen af van energieakkoord

Reden voor Eneco om tot dit besluit te komen is volgens De Haas dat minister Henk Kamp werk wil maken van de gedwongen splitsing in een netwerbedrijf en een energieleverancier. Afgelopen vrijdag besloot de Hoge Raad dat Eneco gesplitst mag worden en Kamp wil dat besluit uitvoeren. Eneco zegt 400 miljoen aan duurzame investeringen te schrappen.

De voor het Energieakkoord noodzakelijke investeringen kan het bedrijf dan niet meer betalen. "Wij zijn heel groot voorstander van de doelen van het Energieakkoord. Er mag zelfs best nog een schepje bovenop, maar we kúnnen het niet meer. Hij verzwakt onze investeringscapacitiet zodanig dat we het niet meer kunnen betalen. Onze netwerktak Stedin heeft al een eigen raad van commissarissen, maar de minister wil dat we nog een stap verder gaan en dat is veel verder dan in de rest van Europa."

Een zorgelijke maar begrijpelijke stap, vindt D66-woordvoerder Stientje van Veldhoven. Een van de belangrijkste doelstellingen van het Energieakkoord was om veel meer energie in Nederland duurzaam te maken. "We moeten heel veel doen, want we lopen als Nederland heel erg achter. We staan nog maar op 4 procent en we moeten naar 20 procent in 2020 en nog veel verder in de jaren daarna.

Splitsing
Eneco was een van de eerste investeerders in windenergie op zee, benadrukt De Haas, maar daar kan het bedrijf niet mee doorgaan als Kamp de splitsing doorzet. "Wij willen ons aan het akkoord houden. Onze concurrenten zijn allemaal onderdeel van grotere buitenlandse bedrijven en die beschikken allemaal nog over netwerktakken, omdat daar de splitsing niet zo ver is doorgevoerd. Zij maken andere afwegingen en zeggen wel: "Netten moeten apart, maar we gaan niet zo ver dat we ze dwingen om op holdingniveau uit elkaar te gaan"." 

Het gaat overigens niet alleen om windenergie, maar ook om warmtenetten via pijpleidingen, benadrukt De Haas. Al jaren wil de regering dat energiebedrijven gesplitst worden in een netwerktak en de energieleverancier, maar volgens De Haas heeft een splitsing een zodanig negatieve invloed op de financiering van projecten uit het Energieakkoord, dat die onbetaalbaar worden.

Afspraken
In het Energieakkoord werden twee jaar geleden onder leiding van toenmalig SER-voorzitter Wiebe Draijer afspraken gemaakt over vermindering van de CO2-uitstoot en over energiebesparing. Minister Henk Kamp sprak toen van een uniek maatschappelijk draagkracht bereikt: de grote energiebedrijven steunen dit, de grote werkgevers, de vakbeweging en ook breed de milieubeweging, inclusief Natuur & Milieu en Greenpeace."

Om 16:30 lichtte De Haas het Eneco-standpunt toe in BNR's Spitsuur met Petra Grijzen. Ziijn toelichting was live te zien via Periscope.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen