Duurzaamheid27 nov '15 11:49Aangepast op 27 nov '15 17:10

ING klaar met kolen: "Dit is een volgende, restrictieve stap"

Auteur: BNR Webredactie

ING stopt per direct met de financiering van nieuwe kolencentrales. Ook worden geen leningen meer verstrekt aan nieuwe klanten in de energiebranche die voor meer dan de helft leunen op steenkool.

ANP
ANP

ING-baas Ralph Hamers noemt klimaatverandering "een ongeëvenaard probleem''. Banken zijn volgens de topman medeverantwoordelijk voor de aanpak daarvan.

Daarom steekt de bank, afgezien van eerder aangegane verplichtingen, geen geld meer in kolenenergie.

ING stopt wereldwijd per direct met de financiering van kolencentrales. Ook krijgen energiebedrijven die voor meer dan 50 procent draaien op kolen, geen nieuwe leningen meer.

 

De bank neemt het besluit in aanloop naar de klimaattop die aanstaande maandag in Parijs begint. Ook ING heeft nagedacht wat voor bijdrage het bedrijf kan leveren aan een "nieuw klimaatakkoord voor de wereldgemeenschap", zegt Stuart. "Vandaar dit besluit op dit moment."

De Eerlijke Bankwijzer, die begin deze maand uitkwam, stelde vast dat ING de meest klimaatschadelijke bank was. Dat heeft volgens Stuart niet geleid tot de beslissing met kolen te stoppen: "De Bankwijzer constateerde dat we een grote portefeuille in olie en gas hebben, dat is juist, maar dat staat los van dit beleid. We hadden vorig jaar al een beleid op kolen afgekondigd. Dit is een volgende, nog meer restrictieve stap."

Hoeveel geld de bank misloopt is niet te zeggen, laat Stuart weten aan BNR. "Dat hangt af van toekomstige transacties. We hebben een staande portefeuille van staande klanten, die loopt van zichzelf al af. Hier gaat het vooral om het stoppen met het financieren van nieuwe kolencentrales en kolenmijnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen