Duurzaamheid24 sep '15 10:09Aangepast op 25 sep '15 23:28

Marker Wadden goed voor Nederlandse export

Auteur: Bas van Setten

Nederlandse baggeraars hebben een potentieel nieuw exportproduct ontwikkeld: de slibmotor. Met zand nieuw land opspuiten kennen we al, maar met slib is dat een stuk ingewikkelder. Boskalis, Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten gaan de slibmotor gebruiken om in het Markermeer een nieuwe eilandengroep te bouwen; de Marker Wadden.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Slib is veel dunner en het zakt in. Zowel het verzamelen, het transporteren als het maken van nieuw land met slib is een grote uitdaging", zegt Roel Posthoorn, projectdirecteur van de Marker Wadden. "Ik denk dat dit project allerlei onderdelen in zich heeft die voor de Nederlandse waterbouw exportwaardig zijn."

 

Leven
Als het waait, kleurt het Markermeer een beetje groen-grijs. Daardoor ziet het meer er vies uit, maar schijn bedriegt volgens Posthoorn. " In dit meer zit gewoon ongelofelijk veel slib. Het is een losgeweekte kleibodem die rond zweeft. Dat betekent dat er weinig leven op de bodem van het meer zit."

Door het Marker Wadden-project wordt niet alleen een bovenwaterlandschap gemaakt, ook onder de waterspiegel knapt de kwaliteit op. "Het meer heeft een heel rijke bodem dus het hoort te barsten van het leven. De Marker Wadden gaan een beetje fungeren als een soort slib-invang-systeem. Daardoor ontstaat er ook een onderwaterlandschap rond de eilanden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen