Duurzaam? We zijn er nog lang niet
Nog nooit werden zoveel kolen verstookt in Nederlandse energiecentrales als in de afgelopen vijf maanden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat ondanks alle pogingen om de energievoorziening duurzamer te maken.
De CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal 4,1 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar. De uitstoot door afvalbeheer, energie- en waterbedrijven was zelfs ruim tien procent hoger. Met name door het gebruik van kolen: daarbij wordt twee keer zo veel broeikasgas uitgestoten als bij energiecentrales die op gas draaien.
Nee, hij is daar ook niet gelukkig mee, zegt Sjoerd Marbus van branchevereniging Energie Nederland. Zijn verklaring: "De inzet van kolen wordt bepaald door hoeveel goedkoper of duurder zij zijn dan gas. Zijn kolen goedkoper, dan wordt er meer op kolen ingezet en andersom."
Om daar invloed op uit te oefenen is een Europa een handelssysteem opgezet, zegt Marbus. Dat systeem draait om emissierechten die de energiebedrijven moeten die kopen. Maar dat systeem werkt niet, stelt Marbus: "Er zijn op dit moment op de markt veel te veel rechten waardoor de CO2-prijs die de energiebedrijven ervoor moeten betalen, laag is."
Prijs
De branchevereniging pleit er dan ook voor de prijs voor CO2 te verhogen. "Binnen Europa zijn er allerlei initiatieven om daar wat aan te doen en die kunnen ook op onze volledige steun rekenen." Kan Nederland dat niet eenzijdig al instellen? Dat heeft geen zin, volgens Marbus:
Sterker nog, zegt hij. De CO2-uitstoot zou dan waarschijnlijk alleen maar zwaarder worden. "De Nederlandse centrales draaien veel efficiënter."
Bedoelingen
Aan de bedoelingen van de energiebranche zal het niet liggen, volgens Marbus. "De energiebranche is er volledig aan gecommiteerd de CO2-uitstoot terug te brengen. In Nederland hebben we daarover een energieakkoord afgesloten met allerlei organisaties en de overheid."
Maar, zegt hij ook, die bedrijven moeten 'natuurlijk ook een bedrijfseconomische afweging maken over de inzet van brandstoffen'. "Dat doen alle energiebedrijven in Europa. Daarom moet die CO2-prijs omhoog. Daar ligt de oplossing."
Centrales
Niet iedereen is het daarmee eens. "Voor ons is dat ETS (de emissierechten) een leuk idee, maar we zien niet dat dat gaat draaien", zegt Joris Wijnhoven, campagneleider bij Greenpeace. Beter kun je volgens hem dan rendementseisen stellen aan centrales. Dat gebeurt ook al, zegt Wijhoven. Zo sluiten er in de komende jaren vijf centrales die in de jaren tachtig zijn gebouwd.