Duurzaamheid28 sep '15 11:22

De Boer: Energieakkoord niet aan de grond laten lopen

Auteur: Marjan van den Berg

Er moet niet worden gemorreld aan het zwaarbevochten Energieakkoord, zo waarschuwt werkgeversvoorman Hans de Boer. Ook niet nu een uitspraak van de rechter dat impliceert.

In juni oordeelde de rechter dat de Nederlandse staat de CO2-uitstoot in een veel hoger tempo moet terugbrengen dan nu gebeurt. De zaak was aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda.

De consequentie daarvan is dat afspraken uit het Energieakkoord niet voldoende zijn om tot de vereiste CO2-reductie te komen. In het Energieakkoord maakten bedrijven, de overheid en maatschappelijke organisaties in 2013 ‘breed gedragen’ afspraken over energiebesparing, schone technologie en klimaat.

Daar moet je zuinig op zijn, waarschuwt Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Voor ons is duidelijk dat het Energieakkoord een heel moeizaam proces is geweest, waarbij tig partijen betrokken waren. Dat is voor mijn tijd geweest als VNO-voorzitter.”

De Boer erkent dat er bijvoorbeeld op het gebied van innovatie nog wel “een paar tandjes bij” kunnen. Maar, zegt hij meteen, daar wordt aan gewerkt. “Zo zijn wij nu aan het kijken hoe wij dat zo kunnen doen, dat wij op alle doelstellingen van het Energieakkoord goed scoren.”

Bootje
De Boer: “Iemand uit de groene hoek vertelde mij over het Energieakkoord het volgende. Hij zei tegen mij: dat is een bootje, dat eerst op de bodem lag. Dat hebben we omhoog weten te brengen, dat hebben we dichtgemaakt, daar hebben we een motor in gelegd. Dat bootje vaart nu. Negentig partijen zijn daarbij betrokken. Wee degene die dat bootje nu aan de grond laat lopen of uit koers haalt. Die weet niet wat hij dan vervolgens over zich heen haalt en hoe we dan misschien op een andere manier dat proces aan de praat moeten krijgen.”

Hij vervolgt: “Ik denk dat we op waarde moeten schatten dat wij het Energieakkoord hebben. Maar als u zegt: ‘Meneer De Boer, moeten wij daar niet eens even heel hard aan gaan trekken?’ Dan zeg ik: ‘Ja dat moet en daar zijn we mee bezig’.”

Urgenda
De Boer heeft nog niet eerder commentaar gegeven op de Urgenda-uitspraak. Ook nu blijft hij afgemeten over de kwestie: “Die Urgenda-zaak is interessant. En we zullen zien wat het hoger beroep ons brengt.”

Hij waarschuwt nogmaals: “Je moet verdomd uitkijken als je een akkoord hebt, dat met veel moeite tot stand is gekomen, dat daar een of een paar partijen zeggen: ‘Ik wil dat akkoord niet meer’, want ja, wat moet je dan? Dan heb je niks meer, dan heb je geen kompas meer.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen