Duurzaamheid7 dec '15 08:27

De hamvraag in Parijs: wie gaat dat betalen?

Auteur: Marjan van den Berg

De klimaattop in Parijs gaat vandaag de tweede fase in. Ambtenaren hebben het voorwerk gedaan, nu komen bewindslieden in actie. Staatssecretaris Dijksma is erbij. Zij is hoopvol, al wordt er nog een stevig robbertje gevochten over de vraag wie in welke mate meebetaalt.

ANP/AFP
ANP/AFP

Dijksma vindt dat er opvallend snel een voorlopig resultaat is bereikt, "dat weliswaar nog de proporties heeft van een Chinese menukaart - je kunt eigenlijk overal uit kiezen - maar het ligt er wel. Dat is onverwacht snel gegaan".

De staatssecretaris ziet dat een aantal grote, minder rijke landen, zoals India, zich gereserveerd opstelt. Deze landen willen hun welvaart verder vergroten voordat zij gaan werken aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. "Dat is natuurlijk eigenlijk veel te laat. Dat ziet ook iedereen, er is wereldwijd wel consensus over het feit dat er echt iets moet worden gedaan. Dus de discussie gaat niet over de vraag 'Moeten we iets doen?', maar vooral de mate waarin, en wie betaalt de rekening."

Bijeenharken
Als het nog ergens op kan stuklopen, is dat de vooral financiering, zegt Dijksma, die namens de EU is ingedeeld als onderhandelaar op dit thema.

Toch is zij optimistisch. "Je ziet dat de Europese Unie wat dat betreft al heel goed bezig is. Er ging gisteren al een bedrag van 14,5 miljard euro over tafel waarvan wij vanuit de Europese Unie hebben gezegd: dat leveren we sowieso met elkaar aan voor die 100 miljard waar we naartoe moeten werken."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen