Duurzaamheid7 okt '15 16:41

Twintig landen hebben zich verenigd om te overleven

Auteur: Bas van Setten

Veel eilandjes vragen zich af of zij over vijftig jaar nog steeds bestaan. Daarnaast zijn er meer landen zonder al te veel zeggenschap in de wereld die hard worden getroffen door klimaatverandering. Vanaf vandaag hebben ze zich verenigd in de V20, de zogenoemde Vulnerable Twenty.

Tuvalu. Foto: ANP
Tuvalu. Foto: ANP

"Wat opvalt aan de lijst zijn de kleine eilandstaatjes die gewoon zullen verdwijnen als er niks gebeurt", zegt Bernice Notenboom, poolreiziger, onderzoeker en klimaatdeskundige. "Daarnaast is op die eilanden de landbouw aan het verdwijnen omdat het water te zout is geworden. Nu moet er veel voedsel geïmporteerd worden en dat is een probleem. Als dit op de lange termijn doorgaat kan de bevolking daar niet blijven wonen."

 

Klimaatvluchtelingen
Australië en Nieuw-Zeeland hebben vanwege de problemen de bevolking van Tuvalu uitgenodigd om bij hen te komen wonen. Notenboom: "En zo zie je meer locale reacties van omringende landen ontstaan, maar het is natuurlijk een globaal probleem. Iedereen zal zijn steentje bij moeten dragen."

Notenboom verwacht dat we in de toekomst meer klimaatvluchtelingen gaan zien. "Extreem weer hebben wij niet in de hand en dat gaat vanwege klimaatverandering steeds vaker voorkomen. Tyfoons zullen geen kleine windstootjes meer blijven, maar worden echt krachtige weersystemen. Bovendien is één van de problemen dat de orkanen steeds verder het land intrekken. Dus steeds meer mensen krijgen er last van", zegt Notenboom.

Groenland
Groenland staat niet het rijtje van de twintig landen. Als de Groenlandse ijskap smelt zullen vooral Nederland en Denemarken daar last van krijgen omdat onze zeespiegel dan stijgt. "Hoe meer die ijskap smelt, hoe meer land er omhoog komt. De Groenlanders zijn nu aan het kijken hoe ze profeit kunnen hebben van de situatie. Ze zijn volop aan het testen of het mogelijk is om mijnbouw of olie- en gaswinning toe te passen nu er ruimte ontstaat", zegt Notenboom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen