Duurzaamheid1 dec '15 16:35Aangepast op 1 dec '15 23:42

Zal de Groene Sint wel komen?

Auteur: Thijs Baas

Het is bijna 5 december, tijd om kruidnoten, marsepein en chocoladeletters in te slaan. Maar is dat nou wel duurzaam of kopen we slechte arbeidsomstandigheden en armoede? Redacteur Roos Abelman weet waar je het beste kunt zijn voor het snoepgoed.

Foto: ANP
Foto: ANP

Je stopt ze vaak gedachtenloos in je mond, de peper -en kruidnoten. Maar is dat nou wel zo verstandig? De Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen deed onderzoek naar de duurzaamheid van de suiker die wij gebruiken en de uitkomsten zijn niet zo best. Marsepein, kruidnoten, het zit vol met rietsuiker. En daar is veel op aan te merken. Rietsuiker wordt geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigeden en het is slecht voor het milieu. De onderzoekers hopen de supermarkten te overtuigen om duurzame suiker in te kopen. Iets wat met chocolade al grotendeels gelukt is.
 

 

Groene Sint
De Groene Sint van Oxfam Novib heeft ervoor gezorgd dat in Nederland sinds 2012 alle chocoladeletters een Fair Trade certificaat hebben zegt Antonie Fountain van de cacaobarometer. Chocolade is dus al op de goede weg, maar nog niet volledig duurzaam. De vraag rijst welke problemen we nog in onze mond stoppen met een chocoladeletter?

Helemaal duurzaam Sinterklaas vieren met snoepgoed uit de winkel zit er dus niet in. Maar hoe komen we zo dichtbij mogelijk? De mannen kennen bedrijven die op de goede weg zijn. Zo neemt de Plus Supermarkt maatregelen om duurzame suiker in te kopen voor de kruidnoten en voor je goeie chocoladeletter moet je bij Tony Chocolonely zijn. Wil je echt zeker weten dat je duurzaam Sinterklaas viert, dan moet je zelf aan de slag. Volgens Kok Pierre Wind is het een makkie.

- Neem 200 gram duurzame bloem, of amandelbloem
- Neem daarbij 50 gram olie;
- Vul aan met een half kopje water;
- Rond de 60 gram suiker, eventueel kokosbloesemsuiker om het duurzamer te maken;
- Speculaaskruiden;
- Vergeet niet er twee eetlepels bakpoeder toe te voegen.

Maak dat tot een enorm mooi deeg, maak er kleine bolletjes van, leg ze op de bakplaat en druk ze met een natte duim een klein beetje in. Zet ze in de oven op 170 graden en als ze lichtbruin zijn en klinkt het alsof je op de deur klopt, dan heb je de mooiste kruidnoten die er zijn, zegt Windt: "Simpel doeltreffend en lekkâh!"

Gerelateerde artikelen