Duurzaamheid9 nov '15 18:54Aangepast op 9 nov '15 22:27

'Rutte moet leiderschap tonen en naar klimaattop in Parijs'

Auteur: Thijs Baas

Premier Mark Rutte zal Nederland wel degelijk vertegenwoordigen op de klimaattop in Parijs. Dat liet een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan BNR weten naar aanleiding van een oproep van drie natuurorganisaties.

ANP
ANP

Mark Rutte kan het niet maken om de klimaattop in Parijs aan zich voorbij te laten gaan, waarschuwden Urgenda, het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace eerder vandaag in BNR Duurzaam. Zij vreesden dat Nederland alleen vertegenwoordigd zou worden door staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Een slechte zaak, meenden de drie milieu-organisaties. Nu zelfs de Russische president Vladimir Poetin dit weekend heeft toegezegd dat hij naar de klimaattop in Parijs komt, zou het onbestaanbaar zijn als Rutte niet zou gaan, opperde Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, dat de kilmaatzaak aanspande tegen de staat. "Natuurlijk moet Mark Rutte naar Parijs; klimaatverandering is hét probleem van deze eeuw, dus het zou echt chefsache moeten zijn. En hij moet erheen."
 


 

WNF
Directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds kon zich niet voorstellen dat Rutte niet zou gaan. "Ik geloof dat er 80 regeringsleiders komen. We hebben bovendien een staatssecretaris afgevaardigd die net drie dagen geleden kennis heeft genomen van het dossier."

Chefsache
Ook D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven vond dat Rutte naar de top moet gaan. "Ik zou zeggen: Mark, veeg je agenda leeg en ga naar Parijs. Klimaat is echt chefsache. Als Obama komt, als Merkel komt, als Jinping komt, als Poetin komt... iedereen is daar op het hoogste niveau. Dat laat zien hoe belangrijk het is dat we in Parijs echt de knopen doorhakken. En dan is het ook belangrijk dat wij de allerhoogste die wij hebben daarnaartoe sturen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen