Duurzaamheid30 nov '15 10:15Aangepast op 30 nov '15 10:55

Zware smog beneemt inwoners Peking de adem

Auteur: Marjan van den Berg

Terwijl China vol goede moed deelneemt aan de klimaattop in Parijs, kampt Peking met extreme smog.

ANP/AFP
ANP/AFP

"Hij is een beetje geel-oranje vandaag, deze smog, met mooie grijze ondertonen", zegt correspondent Marije Vlaskamp in Peking gekscherend.

Inmiddels is in de Chinese hoofdstad code oranje afgegeven, de op een na hoogste alarmfase. De smogwaarde ligt boven de 500, oftewel 'beyond index', wat wil zeggen dat de smog voor apps niet meer te meten is. Dit laatste gebeurt volgens Vlaskamp niet vaak. Code oranje wordt wel vaker afgegeven, namelijk telkens als de smogwaarde boven de 300 uitkomt.

"Die cijfers zijn voor jullie allemaal abstract", zegt Vlaskamp. "Ga er even vanuit dat je bij 25 gezonde lucht inademt. Nou ja, dan is 500 natuurlijk wel heel erg extreem."

Klachten
In de praktijk levert de situatie gezondheidsproblemen op zodra je naar buiten gaat, zegt Vlaskamp. "Je krijgt al vrij snel een branderig gevoel op je ogen. Het ademt gewoon niet lekker. Als je er lang in blijft, krijg je hoofdpijn, het is maar net hoe gevoelig je ervoor bent."

De 22,5 miljoen inwoners van Peking krijgen het advies niet naar buiten te gaan als dat niet per se hoeft, ramen dicht te houden en luchtfilters aan te zetten. Vooral voor zieken en ouderen zijn de omstandigheden gevaarlijk.

Een aantal wegen is afgesloten. Vlaskamp: "Je ziet trouwens ook niks, al zou je willen rijden. Het zicht is heel erg slecht." Ook zijn fabrieken en bouwprojecten stilgelegd. De komende drie dagen wordt weinig verandering in de situatie verwacht door gebrek aan wind. "Iedereen wacht wanhopig op wind."

Parijs
Terwijl de smog de inwoners van Peking de adem beneemt, zullen Chinese leiders op de klimaattop in Parijs een lagere uitstoot in 2030 beloven.

China heeft al allerlei milieumaatregelen genomen, maar doet ook dingen die hiermee in strijd zijn, zegt Vlaskamp. "Tegelijkertijd wordt er ook gewoon heel erg veel steenkool verstookt en worden nieuwe steenkoolcentrales bijgebouwd. Het lijkt wel alsof China aan de ene kant groen en aan de andere kant  zwart is wat betreft de energiemix, en dat ze er nog niet uit zijn welke kant het nu op moet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen