Duurzaamheid7 jul '15 13:08

Supercomputer laat miljoenen mensen meehelpen tegen waterschaarste

Auteur: Sangar Paykhar

IBM verbindt drie miljoen computers van particulieren om zo een supercomputer te creëren. Vrijwilligers die hun computer beschikbaar stellen voor dit project helpen mee met de bestrijding van waterschaarste.

Mensen zijn dagelijks omringd door pc's, laptops, smartphones, tablets en servers die zij niet constant gebruiken. "Als ze even geen gebruik maken van hun toestel, terwijl die toch al aanstaat, dan hebben ze liever dat het meewerkt aan een goed doel, " vertelt  Warner Dijkhuizen van IBM. De vrijwilligers hebben vanuit de hele wereld gehoor gegeven aan de oproep van IBM om samen bij te dragen aan de strijd tegen waterschaarste die één miljard mensen treft.

Koolstofnanobuizen
Volgens Dijkhuizen zijn er verschillende manieren om van zout water schoon drinkwater te maken. "Wat wij hebben uitgevonden is een manier om waterdeeltjes via koolstofnanobuizen te laten druppelen zodat het vuil achter blijft." Het is een zeer goedkope methode maar het nadeel is dat het heel erg langzaam gaat. "Als je water moet persen door een gaatje van een atoom dan gaat het niet zo vlug." IBM heeft een manier gevonden om de stroming van watermoleculen te beïnvloeden, waardoor het zuiveringsproces drie keer sneller gaat.

Waterschaarste
Met dit project wil IBM werken aan het bestrijden van waterschaarste omdat de hoeveelheid van schoon drinkwater gedaald is vanwege de menselijke bemoeienis. Dijkhuizen verwacht dat op den duur de productiekosten van schoon water lager zullen uitvallen dankzij de inzet van de nieuwe technologie.

Ebola
Naast schoon drinkwater kunnen mensen hun computers ook aanmelden voor allerlei andere projecten van IBM. Dijhuizen vertelt dat zij met vijf doelen bezig zijn waaronder het zoeken naar een geneesmiddel tegen ebola, aids en het ontwikkelen van schone energie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen