Duurzaamheid7 dec '15 10:45Aangepast op 7 dec '15 11:03

Medy van der Laan: 'Democratie blokkeert reductie CO2-uitstoot'

Auteur: Thijs Baas

De democratie belemmert een snelle groei van wind- en zonne-energie. Dat zegt Medy van der Laan, voorzitter van Energie-Nederland, tegen BNR. De industrie wil best investeren in reductie van de uitstoot van CO2, maar bezwaren van bewoners houden vaak de plaatsing van windparken tegen, meent ze.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er mag heel veel niet, althans: als puntje bij paaltje komt, willen mensen geen windmolens in hun achtertuin, zegt Van der Laan. Daar heeft ze begrip voor, maar dan past het niet om alleen de industrie de schuld te geven. "We hebben een klein land en in dat kleine land nemen ze best veel ruimte in beslag. Daarbij moet je rekening houden met wensen van burgers: sommige mensen willen er niet op uitkijken of dat ze in zee worden geplaatst."
 

 

Het échte zorgenkindje in het Energieakkoord is de energiebesparing van consumenten, zegt Van der Laan, maar het is onzin om daarmee het hele Energieakkoord naar beneden te halen. Sterker: de energiesector probeert klanten bewust te maken van de besparingsmogelijkheden. "Onze bedrijven proberen aanbiedingen te doen aan hun klanten. Ook zijn we druk in gesprek met Bouwend Nederland en Ed Nijpels, van de SER-commissie Borging Energieakkoord, over hoe we dat tandje extra kunnen zetten om dat been bij te trekken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen