Duurzaamheid11 mei '16 08:28Aangepast op 11 mei '16 10:02

Voor een beetje luchtkwaliteit moet je op Schiermonnikoog zijn

Auteur: Thijs Baas

De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese norm. Dat blijkt uit een rapport van Milieudefensie. Sinds 2015 is er een Europese norm voor luchtvervuiling, maar die wet wordt in Nederland op meerdere plaatsen overtreden.

Image

Jaarlijks tienduizenden doden en ruim vierduizend gevallen van een te laag geboortegewicht, het zijn maar enkele gevolgen van de vervuiling die mensen zich niet realiseren. Intussen houdt staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu bij hoog en bij laag vol dat er nog maar een paar knelpunten zijn. Onzin, meent Anne Knol, campagneleider bij Milieudefensie. "Al jaren is dit één van de grootste milieuproblemen, na roken en overgewicht. Die alarmbel rinkelt al jaren en er moet nu echt wat aan gedaan worden."

Norm
Op alle 58 gemeten plekken bleek de lucht niet gezond, maar op elf plekken werd de norm overschreden, zegt Knol. Het gaat vooral om drukke wegen, vaak in binnensteden, waar nadrukkelijk mét de bewoners en gebruikers is gekeken in hoeverre wordt voldaan aan de norm, zegt Knol. "Als je een keer een beetje slechte lucht inademt is dat niet zo'n probleem, maar het gaat er juist om dat we in Nederland eigenlijk continu slechte lucht inademen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen