Duurzaamheid18 mei '16 08:28Aangepast op 18 mei '16 08:48

'Vervuilende bedrijven draaien op voor extra maatregelen'

Auteur: Thijs Baas

De afspraak uit het Energieakkoord dat 111 vervuilende Nederlandse bedrijven een vrijwillige bijdrage moeten leveren heeft nog te weinig opgeleverd. Daarom hebben de 46 ondertekenaars van het akkoord bepaald dat die bedrijven zich echt aan de afspraak moeten houden.

De nieuwe Essent-centrale in de Eemshaven. EPA
De nieuwe Essent-centrale in de Eemshaven. EPA

Dat zegt Ed Nijpels, verantwoordelijk voor het Energieakkoord namens de Sociaal Economische Raad. "De afspraken in het Energieakkoord laten niets aan duidelijkheid te wensen over. Als op 1 oktober die hoeveelheid niet is geleverd, dan zal de minister met een verplichting komen. Van de vijf doelstellingen waren er drie binnen bereik en twee slechts voor een deel. Dat laatste restje hopen we met deze extra maatregelen te bereiken, zodat we precies voldoen aan de afspraken zoals de partijen die hebben gemaakt."

Nu al is overigens duidelijk dat de voor 2023 overeengekomen afspraken gehaald worden, zegt Nijpels, niet zonder trots. "Dat is op zich een knappe prestatie, maar daarvoor was wel een aantal extra maatregelen nodig. In principe is het niet zo dat de overheid opdraait voor de financiering van de afspraken die zijn gemaakt. De overheid kan wel helpen, maar we hebben met alle partijen - van Greenpeace tot het kabinet - vastgesteld dat we de doelstellingen van het Energieakkoord gaan halen. En dat is mooi."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen