Duurzaamheid15 jun '16 15:48

ABP scoort met duurzame belegging

Auteur: Marjan van den Berg

Het ABP belegde in het afgelopen jaar 5,5 miljard euro meer in duurzaam vastgoed en behaalde hierin een stevig rendement: een eerste resultaat van het nieuwe duurzaamheidsbeleid.

Foto: Hugo Reitsma (BNR)
Foto: Hugo Reitsma (BNR)

In de beleggingscategorie 'duurzaam vastgoed' behaalde het ABP in de afgelopen drie jaar 14 procent rendement. 'Dus het is voor ons wel een van de mooie groeibriljantjes in onze portefeuille', stelt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann tevreden vast. Vanochtend in Utrecht presenteerde zij de eerste resultaten van het nieuwe duurzaamheidsbeleid van de grootste pensioenbelegger van Nederland.

Het ABP heeft als duurzaamheidsdoelstellingen:
- de CO2-uitstoot in de aandelenportefeuille met 25 procent terugdringen in 2020;
- de investeringen in hernieuwbare energie (zon en wind) vervijfvoudigen tot 5 miljard euro;
- de investeringen in duurzame oplossingen verhogen van 29 naar 59 miljard. In deze laatste categorie is duurzaam vastgoed een belangrijke pijler, vertelt Wortmann. Onder 'duurzaam vastgoed' worden gebouwen verstaan die minder energie of water verbruiken.

Rendement
Een goed rendement blijft voorop staan, zegt Wortmann erbij. 'Wij hebben dit beleid gepresenteerd omdat allerlei wetenschappelijk onderzoek aantoont dat als je duurzaamheid en verantwoord beleggen op deze manier aanpakt, dat kan met behoud van rendement en op lange termijn zelfs met een beter rendement.'

Op rendement zal het ABP altijd blijven letten, zegt zij. 'Want het gaat om het pensioengeld van 2,8 miljoen deelnemers. Dat blijft bij ons hoog in het vaandel staan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen