Duurzaamheid16 jun '16 21:14

Onze uitwerpselen zijn de aardolie van de toekomst

Auteur: Judith Laanen

De aardolie van de toekomst. Zo noemt het waterschap Vallei en Veluwe dat wat wij dagelijks de leidingen van ons watercloset laten passeren. In een nieuwe fabriek in Amersfoort wordt dat dankzij een speciaal reinigingsproces omgezet in kunstmest.

Foto Waterschap Vallei en Veluwe
Foto Waterschap Vallei en Veluwe

Uit afvalwater wordt fosfaat gewonnen, omgezet in kunstmest en dat kan zo het land op; de nieuwe kunstmest van onze feces is een primeur voor Nederland én Europa.

Om dit op meer plekken mogelijk te maken moet de regelgeving voor afvalverwerking aangepast worden. Daarvoor pleit dijkgraaf Tanja Klip van het waterschap. 'We hebben strenge regels in Nederland. Alles wat je uit afval haalt heeft een afvalstatus.' En dat mag eigenlijk niet meer de markt op.

De kunstmest uit de fabriek in Amersfoort is een uitzondering, vertelt Klip. 'Na veel gesprekken met het rijk hebben we toestemming de struviet, de kunstmestkorrels waar fosfaat de belangrijkste bron voor is, te verkopen.' Maar het is heel moeilijk om af te komen van die afvalstatus, zegt Klip. Als dat verandert, is er voor verduurzaming meer plek.

Morgen opent de Energie- en Grondstoffenfabriek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen