Duurzaamheid21 jun '16 10:56Aangepast op 21 jun '16 12:01

'Uitstoot moet 40 euro per ton kosten'

Auteur: Mark Hulstein

Om de doelstellingen van het Energieakkoord te halen, wil de overheid bedrijven verplichten om aan energiebesparing te doen. Een manier om dit te doen is een hogere prijs voor uitstoot te vragen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het beprijzen van CO2-uitstoot is een manier om de uitstoot terug te dringen en zo het Energieakkoord te halen, zegt Manon Janssen. Zij is boegbeeld van de Topsector Energie, die innovaties in de energiesector stimuleert en zich vol inzet voor de transitie naar duurzame energie.

40 euro
Als het aan Janssen ligt wordt er 40 euro per ton CO2 gevraagd. 'Dan heb je wel een marktwerking nodig die niet alleen in Nederland zo is. Maar als je naar die prijs zou kunnen gaan, dan ga je ander gedrag zien. Dan ga je dus betalen voor wat je uitstoot en dat wil je vermijden.' Een jaar geleden lag de prijs van een ton CO2 op 8 euro. De richtprijs die de EU hanteert is 30 euro, maar de daadwerkelijke prijs ligt hier dus ver onder.

Van welvaart naar welzijn
Janssen: 'Ik ben teleurgesteld dat de transitie zo moeilijk blijkt te zijn. In Nederland pakken we het altijd goed op. We zijn één van de meest welvarende landen in de wereld. Ik ben teleurgesteld dat we die urgentie niet oppakken. We beseffen niet dat we van welvaart, naar welzijn moeten gaan.'

Klimaatverandering kost geld
'De klimaatverandering gaat ons linksom of rechtsom geld kosten. We zullen hier meer voor moeten gaan betalen. Of we doen het pro-actief in de energietransitie, of we doen het reactief omdat klimaatverandering ons leven moeilijker zal maken', meent Janssen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen