Duurzaamheid2 aug '16 08:03Aangepast op 2 aug '16 10:34

'Ik denk dat Milieudefensie een zaak heeft'

Auteur: Marjan van den Berg

Milieudefensie sleept de Nederlandse Staat voor de rechter om af te dwingen dat er meer gebeurt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Die zaak maakt kans, zegt de Wageningse hoogleraar Maarten Krol.

ANP
ANP

Milieudefensie eist dat de luchtkwaliteit binnen een halfjaar overal aan de Europese normen voldoet. Volgens de organisatie overlijden jaarlijks duizenden mensen als gevolg van ongezonde lucht.

Normen
'Nederland voldoet niet aan de slappe Europese normen en helemaal niet aan de adviezen die de Wereldgezondheidsorganisatie stelt voor de luchtkwaliteit', zegt Anne Knol, campagneleider Verkeer van Milieudefensie. 'Daarom zijn we nu, na jaren van praten, naar de rechter gestapt om een oordeel te vragen.' Er bestaat al een actieplan van gemeenten en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu), maar dat plan is een druppel op de gloeiende plaat, zegt Knol.

Maarten Krol, hoogleraar Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Wageningen University, kan de stap van Milieudefensie goed begrijpen. 'Er had al eerder actie genomen moeten worden. Ik denk dat als je de luchtkwaliteitsnormen serieus neemt, je moet zorgen dat je overal aan die luchtkwaliteitseisen voldoet. En dat is niet het geval', zegt Krol. 'Ik denk dat ze een zaak hebben.'

Averechts
Volgens Krol heeft Milieudefensie er gelijk in dat de overheid meer kan doen om luchtvervuiling tegen te gaan. 'Sterker nog, de Nederlandse overheid neemt ook maatregelen die averechts werken. Denk bijvoorbeeld aan de 130 km/uur-maatregel.' Ook zou de landelijke overheid meer met gemeenten kunnen meewerken op het gebied van milieuzones. 'Ze weigeren een algemeen bord in te voeren voor een milieuzone, omdat ze dat eigenlijk niet willen, met het argument: de luchtkwaliteit is al aan het verbeteren, dus wat zouden we moeilijk gaan doen?'

Vorig jaar bepaalde de rechter in een andere zaak dat de overheid meer moet doen tegen de klimaatverandering.

Gerelateerde artikelen