'Energieakkoord moet opengebroken worden'
Het volgende kabinet moet meer klimaatregelen nemen om te voorkomen dat het meer dan twee graden warmer wordt. Dat zegt KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven. Om de CO2-uitstoot van 40 gigaton per jaar voor 2050 terug te brengen tot helemaal nul moet volgens hem het Energieakkoord worden opengebroken.
Tot die tijd zal door de klimaatverandering het aantal extreme hoosbuien, zware stormen en flinke droogtes toenemen. Om die goed te kunnen voorspellen is een koppeling nodig van gegevens over de atmosfeer aan de nieuwste computers, zegt Van der Steenhoven. 'Dan zijn we hoopvol dat we met een grote hoeveelheid onderzoek een forse stap kunnen maken.' Later vandaag houdt hij zijn oratie als deeltijdhoogleraar aan de Universiteit van Twente en daarin gaat hij het hebben over wat er moet gebeuren om in 2050 een CO2-neutrale economie te hebben.
Waarschuwen
De 'meteorologische gemeenschap', zoals Van der Steenhoven zijn eigen beroepsgroep noemt, kan nu weinig meer doen dan maximaal twee weken van tevoren waarschuwen voor extreem weer, zodat meer schade kan worden voorkomen. 'Daarvoor zullen er nieuwe satellieten worden gelanceerd, die nauwkeuriger en preciezer volgen wat er allemaal gebeurt op aarde. We zullen ook gebruik maken van nieuwe ontwikkelingen als internet of things en big data, waardoor je massaal nieuwe gegevens kunt verzamelen over de situatie van de atmosfeer.'