Duurzaamheid2 nov '16 21:11Aangepast op 12 dec '16 11:51

'Regels rond milieuzones een zooitje'

Auteur: Karlijn Meinders

De regels rond de milieuzones in Nederland zijn te onduidelijk. Dat zeggen verschillende ondernemersorganisaties tegen BNR. Volgens hen zijn de regels in iedere gemeente anders. Zij pleiten daarom voor een eenduidig beleid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gemeenten in Nederland mogen zelf bepalen of ze een milieuzone instellen of niet. Er zijn nu 13 gemeenten met een milieuzone in Nederland voor vrachtauto's, de drie grootste steden hebben er inmiddels ook één voor personenauto's en bestelbusjes.

Utrecht trapte vorig jaar af met een eerste milieuzone voor auto's, daar mochten toen dieselauto's van voor 2001 niet meer in. In Rotterdam is dat ook zo, maar daar mogen ook auto's die op benzine rijden van voor 1992 er niet meer in. En in Amsterdam geldt dan weer dat vanaf 2017 dieselauto's van voor 2000 er niet in komen.

Directeur Leendert-Jan Visser van MKB Nederland noemt het huidige beleid 'absurd en irritant'. 'Je zal maar ondernemer zijn en het hele land door moeten voor je installatiebedrijf. Dan moet je per stad gaan bekijken of je er nog met je bestelbus in kunt komen.' 

Discussie Tweede Kamer

Er is eerder wel discussie geweest in de Tweede Kamer over of er niet één landelijk verkeersbord moet komen voor milieuzones en daar zou je dan ook op kunnen lezen wat er geldt in de gemeente waar je binnen rijdt. Maar dat bord is er niet gekomen. Ook is er gesproken over het totaal verbieden van de milieuzones, maar dat kwam er niet door bij de rechter. En daar is het bij gebleven.

Ondernemersvereniging EVO, de RAI-vereniging, ondernemersvereniging VNO-NCW en MKB Nederland trekken nu bij BNR aan de bel. Er moet een einde komen aan deze chaos. Visster: 'De minister is bevoegd om te zeggen: dit wil ik niet. Laat haar nationale voorwaarden aan lokale milieuzones stellen.'

Welke regels gelden er bij jou?

Bekijk de kaart om erachter te komen welke regels gelden bij de milieuzone bij jou in de buurt.

 

De kaart is gemaakt door Esri, dat software voor digitale kaarten levert.

Gerelateerde artikelen