
Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer. De koplopers - Achmea, ASR en Vivat - nemen afstand van de rest, terwijl Aegon, Generali en Legal & General onverminderd slecht scoren. De koplopers namen verschillende principes op het gebied van duurzaamheid en transparantie in hun beleid op. Zo hanteren Achmea en Vivat voortaan het uitgangspunt dat bedrijven waarin zij beleggen geen nieuwe activiteiten starten in gebieden waar waterschaarste heerst. Allianz stelt dat boren in het Noordpoolgebied onacceptabel is.
Beleidsverslechteringen
Aegon, Delta Lloyd, Generali, Legal & General en NN Group zijn op dat gebied vrijwel inactief. In totaal zijn er door de tien onderzochte verzekeraars 51 hogere scores behaald door beleidsverbeteringen, tegenover veertien lagere scores als gevolg van beleidsverslechteringen. De onderzochte onderwerpen hebben betrekking op gevoelige sectoren zoals mensenrechten en bosbouw, zegt Titus Bolten, projectleider van de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Geëngageerde consument
Sinds 2013 wordt dit beleidsonderzoek jaarlijks herhaald en sindsdien lieten enkele verzekeraars laten zien dat ze zich graag profileren op duurzaamheid. Andere verzekeraars zitten wat meer op hun handen, meent Bolten . Toen we begonnen, wat het eigenlijk over de hele linie slecht. Maar een aantal is bewogen en voor de geëngageerde consument valt er nu wat te kiezen. Mensen die zich iets gelegen laten liggen aan het soort onderwerpen dat wij onderzoeken, die willen nog wel eens overstappen.'