Duurzaamheid27 nov '16 18:52

Lokale verwerking afval scheelt tonnen CO2

Auteur: Thijs Baas

Op het Westergasterrein in Amsterdam worden tegenwoordig heel wat transportkilometers bespaard door het organisch afval ter plekke te verwerken. En dat levert een aanzienlijke milieuwinst op.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nadat het organisch afval uit de twaalf restaurants en het park in een schredder vermalen wordt, komt alles terecht in een vergistingstank waar de bacteriën het afval nog verder afbreken. Het vrijkomende gas wordt gereinigd en omgezet in elektriciteit die linea recta in het elektriciteitsnet gaat, zegt directeur Lara van Druten van The Waste Transformers, verantwoordelijk voor het afvalverwerkingsproces. De twaalf restaurants, twee theaters en een hotel in ontwikkeling produceren zo'n 600 kilo organisch afval per dag, zegt ze tegen verslaggever Hugo Reitsma.

Afstand tot de arbeidsmarkt

Alle ondernemers op het Westergasterrein doen mee aan het project, vertelt Van Druten. Er ging overigens nog een behoorlijk bewustwordingsproces aan vooraf voordat het besef tot de ondernemers doordrong dat hun afval geld waard was. Al moeten ze er zelf ook voor betalen. 'Maar we bieden wel ontzorging; we vragen ze om te scheiden aan de bron, maar we komen het wel ophalen. We hebben iemand in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt, die ons enorm helpt door dagelijks het afval op te halen van de verschillende restaurants.'

Enorme logistieke besparing

Voordeel voor de ondernemers: ze hebben geen stinkend afval meer en bovendien is deze methode uiteindelijk goedkoper. En het milieu? Van Druten: 'Het levert een besparing op van 108 ton CO2 per jaar. De afvalzak die je 's avonds op straat zet, reist in Nederland gemiddeld 86 kilometer voordat die wordt verbrand. Hier gebeurt het op het terrein zelf, waardoor je een enorme logistieke besparing hebt. Hier winnen we zowel de energie als het water terug. En de nutriënten in de grond bewaren we en die geven we terug aan het park.'

Gerelateerde artikelen