Duurzaamheid22 dec '16 11:27

Grondwatervoorraad raakt in hoog tempo uitgeput

Auteur: Thijs Baas

De bodem van de put komt veel sneller in zicht dan verwacht. In India, Zuid- Spanje en Californië zullen de reserves al tegen 2050 uitgeput zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zeker in warme delen van de wereld leidt dat tot heel veel verdamping, en daarmee raken grondwatervoorraden op, zegt hydroloog Joris Schaap. 'In India, Zuid- Spanje en Californië is de landbouwsector zo groot is geworden dat er meer water wordt gebruikt dan erbij komt. Daardoor daalt de grondwaterstand en nemen die vooraden sterk af.' En dan resten twee oplossingen: of je moet diepere putten slaan, óf je moet minder oppompen. De laatste oplossing heeft Schaaps nadrukkelijke voorkeur.

Industrie en landbouw

Dat kan ervoor zorgen dat in die delen niet zoveel water meer kan worden gebruikt als nu. 'We zien nu al dat rivieren opdrogen, maar ook drinkwatervoorraden raken uitgeput. Op het moment dat er veel water wordt opgepompt ten behoeve van industrie of landbouw, is dat niet altijd meer beschikbaar voor drinkwater.' Maar dat is niet de enige schade, waarschuwt Schaap. 'Het kan ook leiden tot onherstelbare schade aan natuur die afhankelijk is van grondwater. Én er zit een economisch risico aan vast, als de landbouw straks niet meer rendabel is.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen