Zonnestroom gaat (nog) als een zonnetje
De productie van thuis opgewekte zonnestroom verdubbelt bijna ieder jaar. De PvdA en Vereniging Eigen Huis willen dat de overheid langer doorgaat met de bestaande stimuleringsregeling.
Sinds 2011 neemt het opgewekte vermogen toe met gemiddeld 91 procent per jaar. Daarvoor lag dat op gemiddeld 13 procent. Dat blijkt uit onderzoek van PwC in opdracht van minister Henk Kamp (Economische Zaken).
Voor een belangrijk deel is de grote stijging van de laatste jaren te danken aan de zogenoemde salderingsregeling, die inhoudt dat je teveel opgewekte stroom teruglevert aan het net. De vergoeding hiervoor mag je sinds 2012 helemaal aftrekken van de stroom die je afneemt. Bovendien zijn zonnepanelen de afgelopen jaren flink goedkoper geworden, waardoor deze sneller worden terugverdiend.
Wat schiet de CO2-reductie ermee op?
'Het helpt zeker, het is alleen kleinschalig', zegt Paul Nillesen, partner en energiespecialist bij PwC:
Maar daar staat weer tegenover dat uit onderzoek blijkt dat consumenten deze vorm van schone energie erg zien zitten. Nillesen: 'Het is wel een belangrijke regeling die ook bijdraagt aan het bewustwordingsproces, dat we nodig hebben om die bredere energietransitie voor elkaar te krijgen.'
Wat gebeurt er na 2020?
In 2020 loopt de huidige salderingsregeling van de overheid af. De PvdA pleit ervoor de regeling te verlengen tot 2024. 'Consumenten zijn nu erg onzeker over wat de overheid gaat doen met die regeling', zegt Kamerlid Jan Vos. Burgers moeten volgens hem de zekerheid hebben dat zij hun investering binnen een bepaalde periode kunnen terugverdienen.
Bovendien, zegt hij, vallen de kosten voor de overheid reuze mee. 'Als je kijkt hoeveel we investeren in de transitie van fossiele naar duurzame energie, is op dat totale bedrag, het bedrag voor de zonnepanelen heel klein: 80 miljoen euro ongeveer. Die totale transitie kost ongeveer 10 à 12 miljard euro.' En, voegt hij toe:
Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor onzekerheid onder consumenten. 'De mensen zitten echt nu op hun handen', zegt Manon van Essen van VEH. Kamp moet nog voor de verkiezingen met duidelijkheid komen, zegt zij. 'Zodat iedereen ook voor het voorjaar - want dat is echt de periode waarin mensen zonnepanelen gaan aanschaffen - duidelijkheid heeft wat er met de regeling gaat gebeuren.'
Net als de PvdA vindt de VEH dat de regeling door moet gaan: