Duurzaamheid21 mrt '17 11:51Aangepast op 21 mrt '17 13:19

2016 was een negatief recordjaar voor het klimaat

Auteur: BNR Webredactie

2016 was een uitzonderlijk jaar voor het klimaat. In negatieve zin. Record na record werd gebroken en deze trend lijkt dit jaar door te zetten. De gemiddelde temperatuur wereldwijd is op recordhoogte en de ijsmassa op de Noordpool slinkt steeds harder.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat schrijft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in haar jaarlijkse klimaatrapport. De klimaatverandering valt nu niet meer los te zien van menselijk handelen, zegt de WMO. 'Er komt steeds meer kooldioxide in de atmosfeer. De invloed van menselijke activiteiten op het klimaatsysteem wordt steeds duidelijker', zegt secretaris-generaal Petteri Taalas. Ook de gemiddelde temperatuur van de zee bereikt een recordhoogte en wereldwijd blijft deze stijgen.

2016 was het recordjaar qua warmte. Gemiddeld lag de temperatuur 1,1 graden hoger dan voor de industriële revolutie. Dat is 0,06 graden warmer dan het vorige record in 2015. Gevolg is dat steeds meer zee-ijs smelt. In november van afgelopen jaar daalde de omvang van zee-ijs met meer dan 4 miljoen vierkante kilometer ten opzichte van het gemiddelde. Hierdoor stijgt de zeespiegel nog steeds aanzienlijk.

De klimaatverandering brengt ook steeds meer rampzalige gevolgen met zich mee voor de mens. Zo was het begin 2016 extreem droog in delen van Afrika, er viel 20 tot 60 procent minder regen. Azië kampte juist met extreme regenval en overstromingen. De veranderingen wereldwijd zijn dusdanig groot dat het de kennis van de WMO over het klimaat te boven gaat. 'We bevinden ons nu op onbekend terrein', zegt Taalas.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen