ING voor de rechter vanwege fossiele energie
Oxfam Novib, Greenpeace, Milieudefensie en BankTrack dienen gezamenlijk een klacht in tegen ING omdat de bank nog steeds miljarden in fossiele energie zou investeren. Daarmee schendt ING de OESO-richtlijnen, zo stellen de organisaties.
Volgens de organisaties is in het klimaatakkoord dat in 2015 in Parijs werd gesloten afgesproken om de wereldwijde temperatuurstijging onder de 1,5 en maximaal 2 graden te houden. 'ING schiet hierin nog ernstig te kort', schrijven de organisaties, die ook schrijven dat de bank 'vele bedrijven en projecten in industrieën die veel broeikasgassen uitstoten' financiert. De ING heeft volgens de organisaties nog niet aangegeven in de nabije toekomst hiermee te stoppen, of doelstellingen gesteld om dit tegen te gaan, wat in strijd is met OESO-richtlijnen.
'ING misleidt klanten'
ING misleidt volgens de organisaties ook de klanten van de bank met de 'al vaak gepubliceerde stelling' dat de bank sinds 2007 klimaatneutraal is. Volgens de organisaties rekent ING de klimaatimpact van de directe uitstoot niet mee en is de impact hiervan 'aanzienlijk groter' dan de directe klimaatimpact.
De organisaties willen dat ING de 'indirecte broeikasgasuitstoot' in kaart brengt en publiceert, en dat de bank doelstellingen vaststelt en nastreeft die in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Ze hebben de bank ook een deadline gesteld: voor 1 september dit jaar moet ING 'publieke toezegging doen' om 'uiterlijk' volgend jaar 'de volgende stappen te nemen'. Vandaag is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING. De organisaties hopen dat de bank daar een toezegging zal doen.
'Voorbarige en onnodige klacht'
Arnaud Cohen Stuart, manager bedrijfsethiek bij ING, vindt de klacht wat voorbarig en onnodig. ‘Klimaatverandering is een belangrijk onderwerp. Wij zijn er volop mee bezig’, stelt hij. ‘Ze hebben gelijk dat wij investeren in fossiele energie. Bij internationale organisaties blijft dat belangrijk tot 2040, maar het gaat erom dat we die zo snel mogelijk verduurzamen’, vervolgt hij.
Ook is ING volgens Cohen Stuart transparant genoeg. ‘Wat betreft transparantie lopen wij voorop. Dat er vervolgstappen nodig zijn, zien wij ook. Er is alleen geen data, er zijn geen gegevens en geen methode. Dat is precies waar we aan werken.’ Cohen Stuart vrees dan ook niet dat ING klanten kwijt gaat raken: ‘Natuurlijk zijn er vragen over, die zijn heel legitiem. We zijn in gesprek met ngo’s hierover en we leggen uit wat we wel en niet kunnen.’