Warmte van tap
Studentenvereniging L.A.N.X is de eerste studentenvereniging in Nederland waar de gaskraan dichtgaat. Ze gebruiken onder andere de restwarmte uit de bierkoeling om het gebouw te verwarmen.
Voorheen gebruikte de studentenvereniging 36.000 kubieke meter gas per jaar. De kelder, waar de studenten hun zo geliefde voorraad bier bewaren, werd onnodig verwarmd door de koeling. Zonde van die warmte, dacht ook Suze Gehem van de Groene Grachten, het bedrijf dat de vereniging hielp om hun gebouw zo groen mogelijk te maken. ‘De restwarmte van de koelingen levert zo’n 500 kubieke meter gas op, wat toch ongeveer gelijk staat aan 1/3 van het jaarlijkse gasgebruik van een huis.’
Groenste sociëteit in een grachtenpand
Om de warmte van de koelingen op te vangen werd er een luchtkanaaltje aangelegd met een afzuigsysteem. Maar dat is niet de enige ingreep die er is gedaan in het grachtenpand. Op het dak zijn vier luchtwarmtepompen geplaatst, die het meeste van het werk doen. De energie die de pompen gebruiken, wordt opgewekt met zonnepanelen. Ook zijn de ramen en het dak geïsoleerd. Alles bij elkaar zorgt dat ervoor dat de sociëteit volledig over heeft kunnen gaan op duurzame energie.
Het watergebruik hebben ze door een simpele ingreep kunnen halveren. Door sensoren te plaatsen op de toiletten, wordt niet alleen een hoeveelheid water bespaard die gelijk staat aan het gebruik van 20 mensen die een jaar lang water gebruiken, maar ook 2.000 euro. Kunnen ze toch mooi weer liters bier van kopen.