Duurzaamheid5 jun '17 21:40

Voortaan ook bijvangst op je bord

Auteur: Robin Vinck

Supermarkten willen consumenten verleiden om ook minder gebruikelijke vis te eten. Sinds dit weekend liggen in verschillende winkels vissoorten als schar, wijting en steenbolk: normaal gesproken slechts bijvangst.

Tv-kok René Pluijm maakt een lekker visje klaar voor onze verslaggever. Foto: Rogier Dankerlui.
Tv-kok René Pluijm maakt een lekker visje klaar voor onze verslaggever. Foto: Rogier Dankerlui.

De supermarkten willen hiermee laten zien dat ook minder bekende vissoorten uit de Noordzee de moeite waard zijn. Als deze bijvangst ook gegeten gaat worden, gaat dit bovendien verspilling tegen én er hoeft dan minder tong en schol gevangen te worden, zeggen de supermarkten in een verklaring.

De afgelopen tijd is veel te doen over bijvangst. Vissers in de EU moeten voortaan voldoen aan de aanlandplicht: zij mogen hun bijvangst niet meer teruggooien in zee. De regeling is bedoeld om bijvangst te beperken en voedselverspilling tegen te gaan, maar volgens de vissers worden op deze manier veel te jonge vissen uit het water gehaald.

Lees ook: Eerste zeewierrestaurant opent zijn deuren
Lees ook: Geen zwaardvis, maar sjoemelhaai op je bord

Onze verslaggever Rogier Dankerlui had wel oren naar zo'n vreemd visje en liet het bereiden door tv-kok René Pluijm. Luister het audiofragment voor zijn oordeel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen