Duurzaamheid8 jun '17 17:44

China en Europa - Partners in crime

Auteur: Daphne Buskoop

China en Europa lijken elkaar gevonden te hebben als nieuwe partners in crime in het gevecht tegen klimaatverandering. Terwijl Trump de stekker uit het klimaatakkoord van Parijs trok, spraken Peking en Brussel af om meer samen te werken op het gebied van klimaat. Vandaag is minister Kamp van Economische Zaken op bezoek in de Chinese stad Xiamen om met eigen ogen te bekijken hoe die samenwerking er uitziet.

Xiamen.
Xiamen.

Zo'n tien jaar geleden is het Nederlandse Huisman Equipment naar China gegaan, om daar hun kranen en windmolens te bouwen. 'In China is de grootste economie van de wereld aan het ontstaan. En if you can't beat them, join them', zegt Joop Roodenburg, CEO van Huisman. Volgens minister Kamp is Huisman Equipment een goed voorbeeld van een bedrijf dat in staat is om de ambities van politici en de samenleving op het gebied van klimaat en milieu te verwezenlijken: 'Als je grote klimaatambities hebt, moet het allemaal wel waargemaakt worden. Als je windmolens wilt, moeten die wel gemaakt en geplaatst worden. Bedrijven als Huisman kunnen dat.'

Goed zaken doen met Nederland

'Men weet in China dat het goed zakendoen is met Nederland. Als ze kwaliteit willen hebben tegen een redelijke prijs, komen ze vaak bij Nederland terecht. Dat willen we zo houden.' Minister Kamp hoopt dan ook dat Nederlandse bedrijven in de uitbreidende windmarkt hun kansen optimaal kunnen benutten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen