Duurzaamheid21 jun '17 07:07Aangepast op 21 jun '17 10:38

Warmtepomp stuk duurder door aangepaste subsidie

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Je huis verduurzamen door een warmtepomp aan te schaffen was best voordelig. Consumenten en installateurs worden echter plots overvallen door het terugdraaien van een subsidie op die warmtepomp. Daardoor valt de aanschaf honderden euro’s duurder uit.

ANP
ANP

En dus laten consumenten het afweten. Doekle Terpstra van UNETO-VNI baalt van dit besluit. ‘Heel erg jammer dat dit gebeurt. Het heeft vooral te maken met de korte termijn waarop dit gebeurt. Het doet een beetje denken aan wat er is gebeurd met de btw-tarieven op auto’s vorig jaar. Daar heb je gezien dat de overheid de stekkerauto heeft gestimuleerd, maar vervolgens is de markt ingezakt omdat de subsidie is gestopt. Dat zie je hier nu ook gebeuren’, stelt hij.

500 euro duurder

En dat draagt dus niet bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. In de meeste gevallen kost een warmtepomp nu vijfhonderd euro meer. ‘Een aantal consumenten hadden zich voorgenomen om in de komende periode een hybride warmtepomp aan te schaffen, maar die zien daar nu van af. Dat is ontzettend jammer.’

Terpstra zal namens UNETO-VNI zo snel mogelijk een beroep doen op het ministerie van Economische Zaken om het besluit terug te draaien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen