Energiebedrijven willen toch geen CO2 opslaan
Energiebedrijven ENGIE en Uniper, die nieuwe kolencentrales hebben op de Maasvlakte bij Rotterdam, trekken zich vanwege de kosten terug uit een proefproject rond de opslag van CO2 in een gasveld rond de Noordzee. Dat schrijft minister Kamp aan de Tweede Kamer.
Daarmee staat het proefproject, waarmee broeikasgas CO2 opgevangen en opgeslagen zou moeten worden, op losse schroeven. Volgens het kabinet is dat een 'onmisbare ontwikkeling' om de klimaatdoelen te halen. Het doel voor de korte termijn, 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 dan in 1990, komt volgens Economische Zaken niet in gevaar.
Kamp betreurt het dat ENGIE en Uniper zijn afgehaakt. De bedrijven trekken zich officieel pas halverwege september terug uit het zogeheten Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject. In de tussentijd gaat het Havenbedrijf Rotterdam op zoek naar alternatieven. De minister gaat nadat de terugtrekking officieel is geworden, ook kijken of ENGIE en Uniper te veel ontvangen subsidiegeld moeten terugbetalen.
Afbrokkelen
Uniper acht het project 'niet meer levensvatbaar', omdat het draagvlak voor het afvangen en opslaan van CO2 uit kolencentrales 'afbrokkelt' en de toekomst van die centrales onzeker is. De Tweede Kamer wil van kolenstroom af, maar heeft niet vastgesteld wanneer precies. Intussen laat nieuw beleid op zich wachten, omdat de kabinetsformatie voortsleept.
Volgens Uniper is het nu beter om andere industriële bedrijven in het Rotterdamse havengebied die veel energie gebruiken te zoeken voor de proef, omdat zij geen onzekerheid over hun voortbestaan hebben. Volgens een woordvoerder van ENGIE noemt het bedrijf als reden van terugtrekking in grote lijnen ook die redenen. Hij voegde eraan toe dat het project een half miljard euro zou kosten, voor het merendeel belastinggeld.
Schoon en betaalbaar
Het besluit is slecht gevallen bij de gemeente Rotterdam. De gemeente gaf de bedrijven vergunningen voor de bouw van kolencentrales in de verwachting dat ze C02 zouden gaan opslaan. 'De bedrijven komen de door hen gewekte verwachtingen niet na', laat het college van B en W weten. Ook Greenpeace spreekt van een gebroken belofte. Overigens vindt de milieuorganisatie de CO2-opslag 'een dure manier om kolencentrales te laten roken terwijl er schone, veilige en betaalbare alternatieven zijn'.