Duurzaamheid18 sep '17 07:14Aangepast op 19 sep '17 08:45

Windmolens gesloopt voordat ze versleten zijn

Auteur: BNR Webredactie

Er worden in Nederland steeds meer windmolens gesloopt, terwijl ze nog prima te gebruiken zijn. Nieuwe, grotere windturbines leveren meer geld op.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Dit jaar zijn er tot en met juni 33 windmolens afgebroken in Nederland, zo blijkt uit cijfers van WindStats, een organisatie die zich bezighoudt met statistieken over windenergie. Enkele jaren geleden werden er in een heel jaar nog geen 30 windmolens gesloopt. Een plotselinge piek was vorig jaar te zien; toen werden maar liefst 96 windturbines afgebroken.

Oorzaken

Meestal worden windturbines gesloopt om ze te vervangen door een nieuw exemplaar. Volgens Henk van den Bosch van Windbrokers Europe, een bedrijf dat tweedehands windmolens verhandelt, zijn nieuwe, grotere windturbines simpelweg lucratiever. ‘Al met al kan het zijn dat de opbrengst uiteindelijk verdriedubbelt.’

Ook is voor veel oudere molens de subsidietermijn verstreken. Een nieuwe subsidie is alleen verkrijgbaar als een grotere windmolen de plaats inneemt van een oude. In sommige provincies is het zelfs zo dat je twee oude, kleine molens moet verwijderen om een grote nieuwe te kunnen neerzetten.

Tweedehands markt

Er is een aantal jaar een tweedehands markt oudere windturbines geweest. Eind vorig jaar verscheen er nog een onderzoek van Trouw waaruit bleek dat de 96 windmolens die vorig jaar zijn afgebroken, voor veel geld zijn verkocht in Zuid- en Oost-Europa en Afrika.

Maar inmiddels wordt het steeds minder makkelijk om tweedehands windmolens te slijten, merkt handelaar Van den Bosch. ‘Dat heeft ook te maken met het feit dat de laatste jaren de windturbines die gedemonteerd worden, steeds groter zijn geworden. Windturbines, met name boven de 1 Megawatt, zijn gewoon heel lastig te verkopen. Alle bijkomende kosten van die windturbines zijn zodanig hoog dat die vaak extern gefinancierd moeten worden.’

Intussen worden nieuwe windmolens steeds goedkoper, en ze leveren meer. Slecht nieuws voor Windbrokers Europe, dat op zoek is naar een nieuwe markt.

Waar komen de afgebroken windturbines dan wel terecht?

Bijvoorbeeld bij Demacq Recycling, waar de wieken van de windmolens gerecycled worden tot nieuwe producten, zoals oeverversterkingen. Ook hebben ze klanten in de houtindustrie, want er zit ook hout in de wieken. Metaal kunnen ze kwijt aan de metaalindustrie.

Volgens Demacq ligt de tweedehands markt niet alleen in Nederland op zijn gat; ook buitenlandse klanten, bijvoorbeeld uit Duitsland, Groot-Brittannië en Denemarken, melden zich bij het recyclingbedrijf.

In totaal zijn er nu 2323 windmolens in Nederland (CBS, 2017). Daarvan waren 117 windturbines in 2014 aan vervanging toe volgens bovenstaande kaart, gemaakt door Esri Nederland, specialist in kaarttechnologie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen