Duurzaamheid13 okt '17 14:12Aangepast op 13 okt '17 17:31

Meeste grote Nederlandse bedrijven houden geen financiële rekening met klimaatverandering

Auteur: BNR Webredactie

Minder dan de helft van de grote Nederlandse bedrijven houdt rekening met de financiële risico's die ze kunnen lopen door klimaatverandering. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek door KPMG.

(ANP)

Ruim zeventig procent van de grote Nederlandse bedrijven geeft geen inzicht in de financiële risico's die ze lopen door klimaatverandering. Om uit te leggen hoe dit in de praktijk werkt, haalt Wim Bartels, partner bij KPMG Nederland en Global Head of Sustainability Reporting and Assurance, graag het voorbeeld van een fictieve ‘grote brouwer’ aan . Als die grote brouwer met zijn brouwerijen rond de evenaar zou zijn gevestigd dan zou het bedrijf rekening moeten houden met gevolgen van extreme droogte en dat ze hun brouwerijen eventueel zouden moeten verplaatsen, meent Bartels. Heineken is overigens juist een van de bedrijven die wel rekening houden met risico's van klimaatverandering.

Matig scoren

Terwijl Nederlandse bedrijven matig scoren doen landen zoals Frankrijk en de Verenigde Staten het veel beter. Dit heeft vooral te maken met de wetgeving in beide landen. ‘In Frankrijk zie je dat de overheid regelgeving heeft opgelegd aan de investeerders. Investeerders moeten inzicht geven in welke investeringen zij hebben gemaakt en wat voor invloed dit heeft op de klimaat’ vertelt Bartels.

Toekomst

Toch loopt Nederland niet helemaal achter. Volgens Bartels hebben vooral verzekeraars, banken en beleggers ‘dit onderwerp op de agenda staan omdat ze wellicht financiële risico lopen, en daarop zicht moeten hebben’.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen