PBL: krachtiger klimaatbeleid Rutte III nodig
Om aan de 49 procent emissiereductie van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, zal kabinet-Rutte III een nog krachtiger transitiebeleid moeten voeren dan de maatregelen die in het regeerakkoord zijn opgenomen. Dat blijkt uit een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Ten opzichte van het vorige kabinet geeft Pieter Boot van het PBL het kabinet nu al het voordeel van de twijfel. 'Ik denk dat men in deze fase al concreter is dan het vorige kabinet in deze fase was.' Het mag wat kosten, al valt ook dat volgens Boot mee. 'Er wordt vaak gezegd dat een effectief klimaatbeleid je in het jaar 2030 in de orde van grootte van 1 procent van het nationaal inkomen kost - 3,5 tot 5,5 miljard extra uitgaven voor het land. Dat is een fors bedrag, maar je doet het omdat je onderdeel bent van de landen die het Parijs-akkoord hebben afgesloten.'
Emissiereductie
De tot nu toe afgesproken maatregelen leiden slechts tot de helft van de emissiereductie van 49 procent in 2030, zoals in Parijs is afgesproken. Toch is Pieter Boot van het PBL gematigd positief, laat hij blijken aan politiek verslaggever Jaap Jansen. 'Het is knap dat je nu al weet wat je wilt gaan doen, het is tegelijkertijd zo dat je nog veel kleinere maatregelen nodig hebt die in een energie- en klimaatakkoord afgesproken moeten worden. Vaak zijn die net zo moeilijk te realiseren als grote maatregelen.'
Boot verwacht veel van de combinatie van het sluiten van kolencentrales en het invoeren van een nationale prijs voor broeikasgasemissies in de elektriciteit. 'Die twee bij elkaar leveren een derde tot een kwart op van het totaal dat de regering zich aan reductie ten doel heeft gesteld.' De analyse komt tegemoet aan een verzoek van de Tweede Kamer (motie Klaver) om meer inzicht te kunnen krijgen in de effecten van het nieuwe regeerakkoord op het terrein van klimaat en energie.
Temperatuurstijging
De geambieerde reductie van CO2-uitstoot van 49 procent in 2030 ten opzichte van de broeikasgasemissies in 1990 sluit aan bij de doelstellingen van het Parijsakkoord, benadrukt het PBL. Die reductie is nodig om de temperatuurstijging de komende decennia te beperken tot 'ruim onder de 2 graden'. De emissiereductie op basis van de maatregelen uit het regeerakkoord bedraagt 11 tot 26 megaton, ruwweg de helft van de beleidsopgave.
Tussenbalans
Onduidelijk is nog wat de impact is van de im- en export van elektriciteit op de reductie. Ook zijn veel maatregelen uit het regeerakkoord nog niet ingevuld, bijvoorbeeld op het gebied van landbouw. Het kabinet sluit mogelijk nog een akkoord met de energie- en de landbouwsector, waarna maatregelen nog nader worden ingevuld. Het PBL is wel positief over hoeveel er al concreet is ingevuld op het gebied van energie. Daarmee moet dit oordeel niet worden gezien als een rapportcijfer, maar als een tussenbalans, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.