Duurzaamheid25 okt '17 06:56

'CO2-uitstoot neemt nog jarenlang toe'

Auteur: BNR Webredactie

Ook als Nederland volledig aardgasvrij is, neemt de CO2-uitstoot nog jarenlang toe. Dat stellen energieconsultant Arie Kroon en milieukundige Martin Kroon in een artikel in het vaktijdschrift Milieu.

(Foto ANP)

Hoewel het overschakelen van aardgas naar elektrisch verwarmen de toekomst lijkt te zijn, heeft het volgens de onderzoekers geen zin. Het is nog steeds slecht voor het milieu, omdat een groot deel van onze stroom wordt opgewekt uit fossiele bronnen. Warmtepompen zijn bijvoorbeeld voor bestaande woningen ook nog onvoldoende efficiënt - ze verdubbelen het stroomverbruik - en te onbetrouwbaar, stelt het onderzoek.

Daarvoor in de plaats zou de stroomvoorziening juist groener moeten worden, met meer zon en wind, vinden de onderzoekers. Energie besparen door middel van isolatie zou bijvoorbeeld voorop moeten staan.

Daarbij komt dat aardgasvrij wonen veel geld kost. Een huis volledig ombouwen zou tussen de 30 en 80 duizend euro kosten. Om dat te financieren zouden woningbouwverenigingen volgens de onderzoekers op zoek moeten naar betaalbare opties en zou de overheid subsidies moeten geven. Ook zouden pensioenfondsen moeten beleggen.

Het opheffen van het aardgasnet is dus 'prematuur, onnodig en ongewenst', stelt het onderzoek. 'Alle huizen aardgasvrij per 2030 is onmogelijk en niet nodig. Op weg naar een energietransitie blijft aardgas de komende decennia onmisbaar.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen