Duurzaamheid30 okt '17 20:24Aangepast op 12 mrt '18 14:49

'Oude boorplatformen kunnen handig zijn'

Auteur: BNR Webredactie

De helft van de olie- en gasplatforms op het Nederlandse deel van de Noordzee staat over acht jaar stil. Die kan je slopen, of we kunnen er iets anders mee doen.

Volgens het Financieele Dagblad staan over acht jaar ongeveer de helft van de olie- en gasplatforms op het Nederlandse deel van de Noordzee stil. Volgens olie- en gasexpert René Peters van TNO, komt dat doordat de olie- en gasvelden steeds leger raken op de Noordzee. 'Daarbij liggen de prijzen van zowel olie als gas steeds lager.'

Nieuwe platforms

Het klinkt een beetje gek maar er worden ook nog steeds nieuwe platformen bijgebouwd. 'Dat komt omdat er op andere plekken in de Noordzee nog steeds nieuwe olie- en gasvelden ontdekt worden', zegt Réne Peters. Daar is het nog wel rendabel om naar olie en gas te boren. Maar wat moeten we straks met al die leegstaande platforms?

Lees ook: Liever gas van Poetin dan meer boren in Groningen

CO2

'Laten we vooropstellen dat niet alle 150 in aanmerking komen voor een andere functie', moet Peters erkennen. 'Maar voor een aantal zijn zeker nieuwe functies te bedenken.' Eén van die nieuwe functies zou het opslaan van CO2 onder de zeebodem kunnen zijn. 'De regering heeft de ambitie om 20 megaton CO2 op te slaan, dan kan je die platforms goed gebruiken', denkt Peters.

Windmolens

Peters ziet ook nog een andere mogelijkheid voor de olie- en gasplatforms. 'Er is ook een grote ontwikkeling aan de gang wat betreft offshore windmolenparken. Die komen steeds verder van land af te liggen. 'Ze zijn nu aan het kijken of ze de elektriciteit die ze met die windmolens opwekken, kunnen omzetten naar waterstof', zegt hij. Die waterstof zou dan via de bestaande pijpleidingen terug naar land getransporteerd kunnen worden. De plannen van Peters kunnen wellicht al in de nabije toekomst gerealiseerd worden. 'In Noorwegen wordt al in grote volumes CO2 onder de zee opgeslagen'

Onderstaande kaart van Esri, specialist in kaarttechnologie, toont waar de Nederlandse gasvelden zich bevinden. Daarnaast laten de rode punten zien op welke plaatsen boringen gedaan zijn. Van de boorgaten is onder andere de diepte en opdrachtgever bekend. Door op een gasveld te klikken, wordt het jaar van ontdekking en de status van het veld zichtbaar.

Gerelateerde artikelen