Duurzaamheid6 nov '17 08:06Aangepast op 6 nov '17 10:52

Polder stoot evenveel CO2 uit als kolencentrale

Auteur: BNR Webredactie

Het zijn niet alleen kolencentrales, fabrieken en auto's die in ons land zorgen voor veel CO2-uitstoot. De oer-Hollandse polder kan er ook wat van. Het bemalen van de veenpolders zorgt namelijk voor uitstoot die vergelijkbaar is met die van een kolencentrale.

(ANP GERALD VAN DAALEN)

Dat valt op te maken uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door het verlagen van de waterstand, droogt veen uit en komen er broeikasgassen in de atmosfeer. Gemiddeld genomen komt de uitstoot van een hectare Nederlands veen overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim drie huishoudens.

In totaal stoten de veengebieden zeven megaton aan CO2 uit per jaar. Dat is meer dan Uniper kolencentrale op de Maasvlakte, die volgens cijfers van Greenpeace 4,7 megaton uitstoot. En het is bijna net zoveel als de meest vervuilende kolencentrale in ons land, die op de Eemshaven.

Oplossing

In het onderzoek is ook gekeken naar wat de natuur en de rest van de bodem aan CO2 kunnen opnemen. Dan kom je uit op 3,6 megaton per jaar. De rekensom leert dus dat de Nederlandse bodem en de natuur veel meer CO2 produceren, dan dat ze opnemen. Wil Nederland voldoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, dan moet de polder dus op de schop.

Het goede nieuws: het tij kan worden gekeerd. BNR's Jigal Krant bezocht met Ko van Huissteden van de Vrije Universiteit een veenpolder in Ilpendam, waar geëxperimenteerd wordt met een mogelijke oplossing. Luister dat terug in de audio bij dit artikel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen