Duurzaamheid17 nov '17 12:53Aangepast op 17 nov '17 16:37

'Maker moet betalen voor vuile producten'

Auteur: BNR Webredactie

Niet de koper, maar de maker van vervuilende producten moet extra worden belast. Dat voorstel doet het Planbureau voor de leefomgeving in een rapport.

(ANP)

Als de producent extra wordt belast, zal die dat waarschijnlijk doorberekenen aan de consument. Maar dat is juist goed, zegt onderzoeker Herman Vollebergh. 'In feite belast zo'n belasting de milieuschade en die maakt die producten die veel milieuschade creëren, dan ook duurder. De schone producten blijven dan wat goedkoper, en dat is precies de bedoeling.' De klant zal minder vervuilende producten gaan kopen, omdat ze duurder zijn geworden, is het idee.

Energie-inzet

Maar met de maatregel van het Planbureau zullen consumenten er wel wat langer over nadenken om een nieuw apparaat aan te schaffen en dus langer blijven doen met het bestaande, vuilere apparaat. Juist daarom kun je beter niet op de producten gaan belasten, zegt Vollebergh, maar kun je de belasting beter neerleggen bij de producent, 'omdat die direct zijn energie-inzet kan veranderen, terwijl er een veel kleiner effect is als de consument dat doet'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen