Duurzaamheid30 nov '17 07:08

'Supermarkten verdienen ook aan statiegeld'

Auteur: BNR Webredactie

Uitbreiding van het statiegeldsysteem in de strijd tegen de vervuiling: de supermarkten vinden het maar niks. Te duur en te veel gedoe. Maar dat valt wel mee, nuanceert het Recycling Netwerk.

In de Tweede Kamer wordt vandaag een hoorzitting gehouden over een nieuw statiegeldsysteem. Dat nieuwe systeem houdt in dat er niet alleen over de grote plastic flessen en bierflesjes statiegeld wordt gerekend, maar ook over kleine plastic flessen en blikjes. De Kamer wil het zwerfafval met 90 procent verminderen.

Goed voor het milieu

Voorstanders zijn blij dat er meer plastic wordt ingeleverd. Dat is goed voor het milieu. Een studie van onderzoeks- en adviesbureau CE Delft bevestigt dit: het invoeren van het nieuwe systeem zou zorgen voor 70 tot 90 procent minder flesjes en blikjes in het milieu.

Te duur

Maar er zijn ook tegenstanders, voornamelijk het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van supermarkten. Dat komt met heel andere cijfers: uitbreiding van het statiegeld zou een afname van maar 9 procent zwerfafval betekenen. Maar het belangrijkste argument is dat het de supermarkten veel te veel geld gaat kosten. Er moet meer apparatuur en meer personeel komen en de administratiekosten gaan omhoog.

Aldi

Aldi staat 'niet afwijzend' tegenover het nieuwe systeem, terwijl de supermarktketen ook lid is van het CBL. Aldi had eerder dit jaar al een primeur: als eerste supermarkt stopten ze met de plastic zak. Ook ondersteunen ze sinds kort de Plastic Soup Foundation bij het ontwikkelen van onderwijs over plastic voor het basisonderwijs.

'Interessant dat Aldi hiermee naar buiten komt', oordeelt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk, een van de sprekers vandaag op de hoorzitting. 'Ik denk dat Aldi gezien heeft dat hun beslissing om de plastic zakjes uit de supermarkten te halen heel goede publiciteit heeft opgeleverd.'

Buurman erkent dat supermarkten een investering moeten doen als het statiegeld wordt uitgebreid. 'Maar die supermarkten verdienen ook geld aan het systeem. Op het moment dat zij meer plastic flesjes en blikjes inzamelen, krijgen zij meer geld voor de materialen die gerecycled worden. Daarnaast brengt een deel van de consumenten het niet terug; dat statiegeld komt direct ten goede van de supermarkten.'

Gerelateerde artikelen