Duurzaamheid4 dec '17 12:51

Elektrisch rijden blijft nog erg prijzig

Auteur: Eline Klaver

Rijden met een elektrische auto is lang niet zo goedkoop als gedacht. Dat blijkt uit het Elektrisch Rijden Monitor-onderzoek van de ANWB.

( ANP Marco de Swart)

Prijsverschil

Het prijsverschil tussen elektrische en benzine-auto's is 10 procent, vertelt Frits van Bruggen, directeur van de ANWB. Een benzineauto kost 50 cent per kilometer en bij een elektrische auto ligt deze prijs op 55 cent - berekend op basis van vier jaar gebruik en 15.000 gereden kilometers per jaar.

Elektrisch rijden duurder

Het kostenverschil is volgens Van Bruggen nog best te overzien. 'In de beleving van mensen kost het elektrisch rijden veel meer. Dit is niet juist.' Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de Nederlanders interesse heeft in elektrisch rijden, 41 procent heeft eigenlijk geen idee. Dit komt volgens de directeur doordat er nog veel vragen spelen. 'Er is onder de mensen nog een hoop onbekend. Er spelen een hoop vragen, zoals: hoe zit het met de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds van buitenaf energie aan het voertuig toe te voegen en hoe zit het met laadpalen?'

Betaalbare elektrische auto's

'We hebben nog een lange weg te gaan,' vertelt Van Bruggen. 'Op dit moment zijn er 31.000 laadpalen in Nederland. Dit moeten er natuurlijk nog veel meer worden.' De ANWB heeft ook gekeken hoeveel 'betaalbare' elektrische auto's er nu eigenlijk op de markt zijn. 'Het gaat hierbij om modellen onder de 50.000 euro. Dat zijn achttien modellen in Nederland.' Gelukkig is het beeld volgens Van Bruggen dat er meer betaalbare modellen voor consumenten op de markt komen.

Lees ook: : Fastned daagt staat om vergunning laadpalen Shell

Politiek en elektrische auto's

Jarenlang is het kabinet al bezig om het elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Het BPM is al naar beneden gesteld en de wegenbelasting voor elektrische auto's is ook al afgeschaft. Toch denkt Van Bruggen dat de politiek een nog grotere rol kan spelen. 'Het kabinet kan de consumenten stimuleren door bekendheid te gaan genereren over elektrisch rijden. Maar ook fiscale ondersteuning is nodig om een ommezwaai te kunnen maken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen